تبلیغات
Code center
صفحه نخست آرشیو مطالب پست الكترونیك تماس با ما
علوم تجربی ( مطالب علمی) - رهنمود های آلرژی غذایی

رهنمود های آلرژی غذایی

دکتر شهاب ارشد ( دانشگاه هاروارد - آمریکا)
 
آلرژی غذایی یک مشکل مهم سلامت عامه است که کودکان و بزرگسالان را مبتلا می‌کند و فراوانی آن رو به افزایش است. به رغم احتمال بروز واکنش‌های شدید آلرژیک و حتی مرگ، در حال حاضر آلرژی غذایی درمانی ندارد: این بیماری را فقط می‌توان با پرهیز از آلرژن یا درمان نشانه‌ها تدبیر کرد. تشخیص و تدبیر آلرژی غذایی نیز در عمل بالینی در سازمان‌های مختلف متفاوت است و سرانجام از آنجا که بیماران غالباً واکنش‌های غیر آلرژیک غذایی مثل عدم تحمل غذایی را با آلرژی‌های غذایی اشتباه می‌کنند، در عامه ی مردم یک اعتقاد بی‌پایه وجود دارد مبنی بر آنکه وفور آلرژی غذایی بیش از آن چیزی است که واقعاً هست.


در پاسخ به این نگرانی‌ها، انستیتوی ملی آلرژی و بیماری‌های عفونی در آمریکا که با 34 سازمان حرفه‌یی، آژانس فدرال و گروه‌های مشورتی بیمار کار می‌کند، برای تشخیص و تدبیر آلرژی غذایی، رهنمودهای بالینی ترتیب داده است. نیت آن بود که این رهنمودها توسط بسیاری از کارمندان حرفه‌ی سلامت از جمله پزشکان خانواده، متخصصان بالینی و کاروران پرستاری به کار گرفته شود.

این رهنمود‌ها شامل تعریف مورد قبول عام آلرژی غذایی، بحث در مورد بیماری‌های همبودی است که غالباً با آلرژی غذایی همراه است و نیز تمرکز بر واکنش‌های با واسطه‌ی IgE و بدون واسطه‌ی IgE با غذا است.
در رهنمودهای انستیتوی ملی آلرژی و بیماری‌های عفونی (NIAID) در مورد آلرژی غذایی بر تشخیص بیش از حد آلرژی غذایی و اهمیت انجام آزمون‌های شایسته تأکید شده است.
به علت ارزش پیشگویی مثبت پائین (PPV) آزمون‌های خراش پوست و تست‌های IgE اختصاصی آلرژن (sIgE)، این آزمون‌ها فقط باید در بیماران دارای سابقه‌ی سازگار باآلرژی غذایی با واسطه‌ی IgE (مثل آنافیلاکسی، کهیر) یا دچار بیماری‌های مرتبط با آلرژی غذایی (مثل ازوفاژیت ائوزینوفیلیک یا اگزمای کنترل نشده) انجام گیرد.

آزمون‌ آلرژی غذایی با واسطه‌ی IgE تنها درصورتی که غذای مضر سبب ایجاد نشانه‌های قابل تکثیر ظرف چند دقیقه تا حداکثر 2 ساعت، پس از هر بار خوردن غذا گردد باید انجام شود. شیر، تخم‌مرغ، سویا، گندم، بادام‌زمینی، آجیل، ماهی و صدف سبب بروز انواع گسترده‌ی آلرژی‌های غذایی می‌گردند و انجام آزمون‌ در این موارد باید بر پروتئین‌های موجود در این غذاها متمرکز باشد. انجام آزمون ‌همیشه باید پیش از شروع پرهیز دراز مدت غذا انجام شود و در موارد آتیپیک، نتایج تست خراش پوست یا میزان sIgE کمتر از 95% انتشار یافته برای PPV باید با چالش‌های غذایی بررسی شود.
در عمل، بعضی از اپینفرین تزریقی در تمام بیماران دچار آلرژی غذایی مبتلا به آسم شدید، سابقه‌ی واکنش های شدید آنافیلاکتیک یا آلرژی به بادام زمینی، آجیل یا اغذیه‌ی دریایی استفاده می‌کنند زیرا این بیماران در معرض افزایش خطر بروز واکنش‌های مهلک در آینده می‌باشند.

به هرحال، سرفصل‌های این رهنمودها شامل است بر اپیدمیولوژی، سابقه‌ی طبیعی، تشخیص و تدبیر آلرژی غذایی و نیز تدبیر نشانه‌های وخیم و آنافیلاکسی. این رهنمودها دارای 43 توصیه‌ی جامع بالینی و رهنمود اضافی در مورد نکات سودمندی است که باید طی تحقیقات آینده‌ روشن شوند.
آلرژی غذایی حدود 5% کودکان کم سن و 4% نوجوانان و بزرگسالان را در ایالات متحده درگیر می‌کند. 43 مورد توصیه‌ی انستیتوی ملی آلرژی و بیماری‌های عفونی (NIAID) برای تشخیص و تدبیر آلرژی غذایی حاصل از بازبینی 348 مقاله توسط پانل خبرگان است. اهم نکات برجسته‌ی رهنمود عبارت است از:

تعریف، وفور، اپیدمیولوژی
• بنا به تعریف آلرژی غذایی عبارت است از تأثیر و نتیجه‌ی ناگوار بر سلامت که حاصل بروز پاسخ‌ اختصاصی ایمنی است که در مورد غذای مفروض قابل تکرار است.
• مکانیسم‌های واکنش‌های آلرژی غذایی ممکن است با واسطه‌ی IgE (کهیرحاد، سندرم آلرژی دهانی) با واسطه‌ی غیر non-IgE mediated IgE (آنتروپاتی ناشی از پروتئین غذا)، مختلط یا با واسطه‌ی یاخته بروز نماید.
• وفور آلرژی غذایی معلوم نیست. تنها بر اساس نشانه‌ها بیماران، آلرژی غذایی را بیش از حد معمول گزارش می‌کنند (مثلاً 3% بیماران نشانه‌های آلرژی شیر را گزارش کرده‌اند ولی فقط 9/0% این موارد با چالش غذایی تأیید شده است).


سابقه‌ طبیعی
• در بسیاری از شیرخواران دچار آلرژی تخم‌مرغ یا شیر، در سنین بعد حالت تحمل پیدا می‌شود. مقادیر پائین‌تر IgE اختصاصی آلرژی (sIgE) در زمان تشخیص با ایجاد سریع‌تر تحمل همراه است. کاهش تراز sIgE غالباً با تحمل همراه است.
• حدود ثلث کودکان کمتر از 5 سال دچار درماتیت آتوپیک متوسط تا شدید دچار  آلرژی غذایی هم هستند.


تشخیص
• در هر کسی که با آنافیلاکسی یا هر یک از ترکیبات 37 نشانه‌ی فهرست شده مراجعه می‌کند به شرطی که نشانه‌ها ظرف چند دقیقه تا چند ساعت پس از خوردن غذا ایجاد شده باشد باید به آلرژی غذایی مشکوک شد.
• تمام گزارش‌های آلرژی غذایی محتمل باید تائید شود (50 تا 90% این موارد، آلرژی نیست).
• چالش‌ غذایی دو سو ناآگاه و با دارونما و شاهد، طلای استاندارد تشخیص آلرژی غذایی است. نتیجه‌‌ی منفی آزمون، آلرژی غذایی را رد می‌کند.
• تست خراش پوست Skin-Prick Test یا SPT و اندازه‌گیری sIgE باید برای کمک به تشخیص آلرژی غذایی مورد استفاده قرار گیرد، ولی هیچ یک از این دو آزمون، به تنهایی ارزش تشخیصی ندارد.
• تست‌های اینترادرمال، اندازه‌گیری IgE توتال سرم و تست‌های پچ‌آتوپی توصیه نمی‌شود.
• نوع تست تشخیصی باید براساس سابقه‌ی طبی انتخاب شود و نباید شامل پانل‌های وسیع عمومی آلرژن‌های غذایی باشد.
• این رهنمود شامل بحث وسیع در مورد بسیاری از آلرژی‌های غذایی با واسطه‌ی غیر IgE هم هست.


تدبیر و پیشگیری
• افراد دارای آلرژی‌ غذایی مستند باید از غذای ایجاد کننده‌ی آلرژی پرهیز کنند.
• تکرار آزمون‌های پیگیری (مانند SPT یا sIgE) به نوع غذای ایجاد کننده‌، سن کودک و سابقه‌ی طبی بستگی دارد.
• هیچ دارویی از ایجاد آلرژی غذایی پیشگیری نمی‌کند.
• برای کودکان دچار آلرژی تخم مرغ، حتی آنها که دارای سابقه‌ی واکنش‌ شدید هستند استفاده از واکسن‌های MMR و MMRV مطمئن است. در رهنمود، اطلاعات گسترده‌ در مورد تجویز واکسن آنفلوانزا در کودکان دچار آلرژی تخم‌مرغ ذکر شده است.
• انجام تست روتین آلرژی غذایی پیش از شروع مصرف اغذیه‌یی که به شدت آلرژی‌زا هستند، حتی در کودکان پر خطر توصیه نمی‌شود.
• کودکان مبتلا به درماتیت آتوپیک که به درمان پاسخ نمی‌گویند و کودکان مبتلا به درماتیت آتوپیک و سابقه‌ی مطمئن واکنش‌ فوری بعد از خوردن غذای خاص باید از نظر آلرژی غذایی آزموده شوند.
• برای پیشگیری از آلرژی غذایی، جیره‌ی غذایی مادر در دوران بارداری نباید محدود شود.
• به عنوان راهکار پیشگیری یا تعدیل ایجاد آلرژی غذایی نباید از شیر سویا به جای شیر گاو استفاده نمود.
• استفاده از فرمولاهای هیدرولیز شده‌ی شیرخواران برای شیرخوارانی که در معرض خطر ایجاد آلرژی غذایی هستند و انحصاراً از شیر مادر استفاده نمی‌کنند به تأخیر یا پیشگیری از آلرژی غذایی کمک می‌کند (این رهنمود موافق با توصیه‌های آکادمی طب اطفال آمریکا است(. (JW Pediatr Adolesc Med 2008 Feb 20)
• واردکردن غذای جامد از جمله اغذیه‌ی آلرژنیک نباید به بعد از سن 4 تا 6 ماهگی موکول شود.

تشخیص و تدبیر آنافیلاکسی ناشی از غذا
• آنافیلاکسی «یک واکنش ‌آلرژیک وخیم است که با سرعت شروع شده و ممکن است به مرگ منتهی شود». در این رهنمود معیارهای مشروح تشخیصی و تدبیر فارماکولوژیک ذکر شده است.
• تا 20% افراد دچار آنافیلاکسی دارای واکنش‌های دو مرحله‌یی می‌باشند.
• تست‌های آزمایشگاهی از جمله هیستامین پلاسما و تریپتازتوتال سرم به ندرت ارزش تشخیصی دارند.
• اپینفرین، اساس‌درمان را تشکیل می‌دهد و باید بلافاصله‌ پس از تشخیص آنافیلاکسی تجویز گردد.
• پیش از ترخیص، تمامی بیماران دچار آنافیلاکسی باید موارد زیر را دریافت کنند:
1-  برنامه‌ی کار اورژانس
2-  تجویز دواتوانژکتور اپینفرین
3-  تاریخ‌های برنامه‌ی پایش بازدم
4-  ملاقات‌های پیگیری
5-  اطلاعات چاپی در مورد آنافیلاکسی و درمان

آرشیو مطالب
نظر سنجی
نظر شما در مورد مطالب این سایت ؟






مطالب علمی
پیوند های روزانه
فروشگاه MY Device
دانشگاه ها