تبلیغات
Code center
صفحه نخست آرشیو مطالب پست الكترونیك تماس با ما
علوم تجربی ( مطالب علمی) - ایا میدانید همه کلسترول موجود در بدن شما کلسترول بد نیستند !

کلسترول را می‌توان به دو دستهٔ کلی تقسیم کرد

کلسترول غذایی: منظور همان کلسترولی است که در غذایی که خورده می‌شود وجود دارد. این عنصر غذایی بسیار شبیه به شکر، چربی، پروتئین، ویتامین‌ها و املاح معدنی است. این نوع کلسترول تنها در محصولات حیوانی یافت می‌شود و همان چیزی است که در برچسب‌های مواد غذایی مشاهده می‌شود.
کلسترول خون: این نوع کلسترول در کبد ساخته می‌شود و همان چیزی است که پزشک اندازه می‌گیرد.
کلسترول خون و کلسترول غذایی، با اینکه از نظر شیمیایی یکسان هستند، اما این بیانگر یکسان بودن آنها در هر مورد نیست. به همین دلیل است که تاثیر خوردن کلسترول غذایی بر سلامت می‌تواند تا حد بسیار زیادی متفاوت از پیامدهای داشتنِ کلسترول خون بالا (آنچه پزشک اندازه می‌گیرد) باشد.


کلسترول علاوه بر تقسیم بر اساس منابع بوجود اورنده ، به ۳ دسته دیگر تقسیم میشود که در زیر به هر یک از انها میپردازیم :

انواع کلسترول  

چربی ها در خون آزاد نبوده عموماً با اتصال به پروتئین های خاصی به نام لیپوپروتئین ها در بدن حرکت می کنند. لیپوپروتئین ها با چربی ها ترکیب می شوند و نقش آنها در متابولیسم بدن پیچیده است.

۱-  VLDL  لیپوپروتئینی است با چگالی بسیار کم که سلولهای چربی را از کبد به قسمتهای دیگر بدن حمل می کند. که در پایان این مأموریت به LDL  تبدیل می شود.

از آنجا که VLDL بیشترین مقدار تری‌گلیسیرید در گردش را در خود جای داده و از سوی دیگر، ترکیب ذرات مختلف نسبتا ثابت هستند، امکان دارد بتوان مقدار کلسترول VLDL را با تقسیم مقدار تری‌گلیسیرید (بر حسب میلی‌گرم در دسی‌لیتر) بر ۵ به دست آورد.
در حال حاضر، روش آسان و مستقیمی برای اندازه‌گیری کلسترول VLDL در دست نیست بنابراین اغلب برای محاسبه کلسترول VLDL از همین روش استفاده می‌شود. البته اگر مقدار تری‌گلیسیرید از ۴۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر بیشتر باشد، این روش ارزش ندارد.
سطوح افزایش یافته کلسترول VLDL با افزایش خطر بیماری قلبی و سکته مغزی همراه است.

۲-  LDL : لیپوپروتئینی است با چگالی کم که آن را اصطلاحاً کلسترول بد می نامند؛ زیرا خاصیت چچسبندگی داشته و به راحتی به سطح داخلی دیوارهای رگ ها می چسبد و در نتیجه باعث تنگ و باریک شدن رگهای خونی در تمام بدن مخصوصاً عروق قلب و مغز می شود.چنانچه میزان کلسترول LDL در خون افزایش یابد، این کلسترول در دیواره رگ های خونی که وظیفه تغذیه قلب و مغز را دارند، رسوب کرده و منجر به تنگ شدن این عروق می شوند. این وضعیت می تواند انعطاف پذیری رگ ها را کم کرده و منجر به انسداد سرخرگ، تصلب شرایین، ایجاد لخته و در نهایت حمله قلبی و یا سکته شود.

۳- HDL : لیپوپروتئینی است با چگالی بالا که آن را در اصطلاح، کلسترول خوب می نامند. این نوع کلسترول، LDL یا کلسترول بد را در طول دیوارهای رگها پیدا می کند و به آنها میچسبد و آنها را همراه خود به کبد برمیگرداند.در حدود یک چهارم تا یک سوم کلسترول خون از نوع HDL است. این نوع کلسترول بر خلاف نوع LDL مانع بروز حمله قلبی است. تا جایی که کاهش یافتن این کلسترول در خون (کمتر از ۴۰ میلی گرم در دسی لیتر) می تواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد. این نوع کلسترول با پیشگیری از رسوب کلسترول LDL، از انسداد رگ ها و خطرات بعدی جلوگیری می کند.




طبقه بندی: بیماری های قلب و عروق،  بیماری های خونی، 
ارسال توسط نوح شایان فر
آرشیو مطالب
نظر سنجی
نظر شما در مورد مطالب این سایت ؟






مطالب علمی
پیوند های روزانه
فروشگاه MY Device
دانشگاه ها